Каква дъвка да изберем?

Каква дъвка да изберем?

Обичате ли дъвки? Дъвката не само освежава дъха, но носи и допълнителни ползи за здравето на устата. Все пак не всички дъвки са създадени по еднакъв начин. В този наръчник ще разгледаме различни видове дъвки и ще ви помогнем да изберете най- подходящите за вашите нужди.

Защо дъвката е полезна за устата?

Доказано е, че дъвката има благотворно действие. Ето няколко причини, поради които може да обмислите включването на дъвка в ежедневието си.

  • Стимулира производството на слюнка

Дъвката стимулира производството на слюнка, което помага за неутрализирането на киселините в устата и отмиването на частиците храна. По този начин намалява риска от кариес.

  • Освежава дъха

Ментовите или други вкусове дъвки могат да освежат дъха и да неутрализират неприятните миризми.

  • Намалява плаката

Дъвката помага за намаляването на плаката от зъбите и по този начин намалява риска от заболявания на венците.

  • Укрепва зъбите

Някои видове дъвки съдържат съставки като ксилитол, които могат да помогнат за укрепване на зъбния емайл и предотвратяване на кариес.

Различни видове дъвки

  • Без захар – популярен избор, който не допринася за развитието на кариеси. Подсладена е с изкуствени подсладители като ксилитол или сорбитол.
  • Натурална дъвка – изцяло направена от естествени съставки и не съдържа изкуствени подсладители и аромати. Прекрасен избор за тези, които предпочитат по-натурален подход.
  • Функционална дъвка – предназначена е да достави допълнителни предимства освен освежаването. Може да съдържа съставки като пробиотици, витамини или минерали.

Когато избирате дъвка за вашето орално здраве имайте предвид:

  • Съдържанието на захар – изберете дъвка без захар, за да намалите риска от появата на кариес.
  • Състав – прочетете етикета и изберете дъвка без изкуствени подсладители и аромати.
  • Потърсете печат на Американската дентална асоциация (ADA) върху опаковката, който показва, че дъвката отговаря на определени стандарти за безопасност и ефикасност.

Често задавани въпроси

 

Въпрос: Вредна ли е дъвката за вашите зъби?

О: Дъвката всъщност може да бъде полезна за вашите зъби, ако изберете правилната дъвка. Дъвка без захар стимулира производството на слюнка и помага за премахване на плаката от зъбите.

 

Въпрос: Може ли дъвката да замени миенето на зъбите и почистването с конец?

О: Дъвката не трябва да замества четкането и почистването с конец. Трябва да се използва като допълнение към обичайната ви рутинна орална хигиена.

 

Въпрос: Колко време трябва да дъвча дъвка?

О: Дъвченето на дъвка за около 20 минути след хранене може да помогне за стимулиране на производството на слюнка и да намали риска от кариес.

 

Въпрос: Могат ли децата да дъвчат дъвка?

О: Деца над 4-годишна възраст могат да дъвчат дъвка, но е важно да изберете дъвка без захар и да ги наблюдавате, за да предотвратите задавяне.

 

Източници:

https://www.healthcare.gov/glossary/urgent-care/
https://urgentcareassociation.org/

 

Първото ни интервю от далечната 2020 година за Агро Новините. Тогава дъвки Шен бяха само една мечта текст: Екатерина Терзиева 17.06.2020 www.agronovinite.com

прочети още